News June 07, 2018

'Marsman' Angelo Vermeulen komt naar Gears

Thomas Smolders

Resident Writer

Als er één Belg is die weet hoe Marsmannetjes eruit zouden kunnen zien, dan is het Angelo Vermeulen wel. In 2013 werd de 47-jarige Belg als enige Europeaan door de NASA geselecteerd voor een ambitieus project dat reizen naar Mars moest voorbereiden. Vier maanden lang verbleef hij samen met vijf anderen op Hawaii in een omgeving die het leven op de rode planeet moest nabootsen.

Niet dat de Belgische Buzz Lightyear een opleiding tot astronaut had gevolgd. Integendeel: Vermeulen is opgeleid tot fotograaf en behaalde daarna een doctoraat in de biologie. Al snel ging hij de grenzen tussen kunst en wetenschap opzoeken met installaties die intrigerende namen als ‘Seeker’ en ‘Biomodd’ hebben.

Dat laatste werk connecteert planten met computers. Zo wordt de restwarmte van de computers gebruikt om een plant-based ecosysteem op te laten groeien, terwijl de algen de processoren koelen zodat ze harder kunnen gaan.Reis naar Mars

Dankzij dit project verscheen hij op de radar van ESA, het Europese ruimtevaartprogramma. Net als Vermeulen willen ze namelijk gesloten ecosystemen maken, die ervoor zorgen dat grondstoffen die anders verloren zouden gaan gerecupereerd kunnen worden.

Rond die periode lanceerde de NASA een oproep voor een project in het Hawaii Space Exploration Analog and Simulation. Op het eiland werd door het team, dat door Vermeulen geleid werd, onder andere nagegaan welk eetpatroon astronauten moeten hebben.

Intussen was de Belg ook aan een volgend doctoraat begonnen, deze keer aan de Technische Universiteit Delft. Daar doet hij onderzoek naar ‘starship design’. Klinkt futuristisch, is het ook. Vermeulen heeft namelijk de ambitie om voorbij ons zonnestel te reizen. Het is eens wat anders dan een reis naar de Provence.

Op Gears, onze conferentie voor en door developers die binnen twee weken plaatsvindt, vertelt Vermeulen nog een pak meer over dat ‘starship design’. Laat je inspireren en reis binnenkort naar de sterren en daar voorbij!

Zie Angelo Vermeulen live!

Zin om de talk van Angelo Vermeulen en die van onder andere Ethereum-oprichter Gavin Wood bij te wonen? Koop dan nu je ticket voor Gears:

LEARN MORE
LEARN MORE